wtorek, 17 lipca 2012

Cannelloni z mięsem mielonym





Od dawna za mną chodziło właśnie to danie, aż w końcu zrobiłam :)))
Oto moja wersja z tego co było w domu.
Chyba wyszło dobre, bo wszystkim smakowało :)

Składniki:
  • 50 g mięsa mielonego
  • makaron cannelloni
  • 1 papryka czerwona
  • cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor

Sos:
  • 1 papryka ( u mnie czerwona)
  • 1 cebula
  • duży pomidor
  • bazylia


Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie lub oleju. Do tego wrzuciłam mięso mielone, pokrojoną w paseczki cukinię i startą na tarce (grube oczka) marchewkę. Pod koniec smażenia dodałam pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiłam solą i pieprzem.



Sos : Cebulę pokroiłam w kosteczkę i dusiłam na małym ogniu co jakiś czas dolewając wody, do tego dodałam paprykę i na końcu pomidora. Doprawiłam bazylią. Można zmiksować blenderem i wtedy będzie typowy sos. Ja zostawiłam niemiksowany :)



Ja makaron wkładałam na kilka minut do wrzącej wody, żeby troszkę zmiękł ( lepiej się go nadziewało a po upieczeniu w piekarniku i tak było mięciutki)

Cannelloni nadziać farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu ( natłuścić trochę ). Wszystko zalać sosem, tak aby przykrył makaron. Piec w 200 stopniach około 30 minut.




Smacznego :)))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...